Mari păstori ai Bisericii Ortodoxe Români evocați la Flămânzi

Viața parohiei Octombrie 28, 2015

Biserica Ortodoxă Română vreme de două milenii a fost și este o Biserică luptătoare și lucrătoare pentru mântuire, atât prin fii săi, cât și prin preoții slujitori, aleși din rândul credincioșilor Bisericii spre a fi păstori și îndrumători pe calea mântuirii. De-a lungul celor două  milenii s-au remarcat mulți păstori de suflete ai creștinilor ortodocși, care, prin credința lor în Dumnezeu, râvna pentru slujirea aproapelui și strădania pentru mântuirea tuturor, au rămas și vor mai rămâne în memoria vie a Bisericii ca modele pentru cei aflați în drum spre limanul ceresc.

Astfel de  chipuri de mari păstori au fost evocați în cadrul catehezei demonstrative susținute în ziua de 21 octombrie 2015 la Parohia „Sf. Ier.Nicolae” de către părintele paroh Ursărescu Neculai în cadrul Cercului pastoral-misionar nr. 10 al Protopopiatului Hârlău. Cateheza a fost precedată de  săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica parohială, după care, în spațiul casei sociale „Sfinții Brâncoveni”, credincioșii  dimpreună cu preoții slujitori au participat la cateheza cu tema „Chipuri de mari păstori ai Bisericii Ortodoxe Române”. Fiind o cateheză demonstrativă, părintele Ursărescu Neculai a folosit mijloace atractive de prezentare a conținutului (prezentare Power Point) pentru a imprima în memoria și sufletul celor de față imagini și informații mai mult sau mai puțin cunoscute. Pentru a cuprinde un întreg areal, între personalitățile evocate s-au numărat ierarhi, preoți și monahi, atât dintre cei care astăzi viețuiesc, cât și dintre cei care nu mai sunt printre noi. Ca ierarh a fost prezentat P.F. Jutinian Marina, cel de al treilea patriarh al B.O.R, care, prin desele sale strădanii, a organizat și ajutat 7 Seminarii Teologice și 2 Institute de Teologie, precum și Editura Institutului Biblic si de Misiune a B.O.R., a renovat și construit biserici și mănăstiri, ateliere de veșminte și obiecte de cult.  Alte figuri marcante de păstori care au fost evocate au fost cele ale părinților duhovnici  Teofil Părăian, Iustin Pârvu, dar și flămânzeanul Mitrofan Băltuță, care prin istovitoarele lucrări în scaunul de spovedanie au îndrumat mii și mii de oameni aflați în deznădejde, în neputință sau în întristare. Unii ca aceștia au format generații de preoți sau simpli credincioși, i-au canalizat pe drumul spre mântuire, ajutându-i cu rugăciunea, cu sfatul și cu purtarea de grijă față de sufletul lor. Părintele Dimitrie Bejan a fost făcut cunoscut pentru cei care încă nu-l știau, fiind un exemplu de răbdare și bucurie întru suferință, un preot martir care și-a dus crucea prea grea a existenței sale (aproape 50 de ani de privare de libertate) cu smerenie față de Dumnezeu, cu răbdare în chinurile sale și iertare pentru asupritorii săi. Stavrofora Teofana Scântei, stareța Mănăstirii Vorona (Botoșani) a încheiat șirul evocărilor, ca una dintre cele mai binecuvântate monahii cu o viață  întreagă închinată lui Dumnezeu ( de la 8 ani a intrat în mănăstire) și care de peste 45 de ani păstorește surorile întru călugărie pe drumul spre cămara Mirelui Ceresc.

La această cateheză demonstrativă a participat și părintele inspector Bogdan Racu, inspector eparhial pentru învățământ și cateheză din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, alături de părintele Patacă Constantin, responsabil pentru activitățile catehetice din cadrul Protopopiatului Hârlău. Cateheza a fost una reușită, ajutând la formarea preoților participanți în elaborarea unor viitoare cateheze la nivelul fiecărei parohii, prin folosirea mijloacelor și procedeelor moderne de prezentare și interactivitate, imaginea și sunetul fiind cele mai apreciate auxiliare în  lucrarea, atât cu tinerii, cât și cu vârstnicii.

Participant,

Pr. Pîjîn Marius, Parohia Flămânzi-Cordun